Vsebina košare

Kontakt

TISKARNA

prodaja@birografikabori.si
PON - PET: od 08:00 do 16:00
01 47 20 460
Dunajska cesta 48

KOPIRNICI

kopirnica@birografikabori.si
PON - PET: od 08:00 do 17:00
SOB in NED: ZAPRTO
01 47 20 440
Dunajska cesta 48
info.dunajska105@birografikabori.si
PON - PET: od 08:00 do 15:45
SOB in NED: ZAPRTO
01 56 59 130
Dunajska cesta 105

UPRAVA

info@birografikabori.si
PON - PET: od 08:00 do 16:00
01 47 20 410
Linhartova cesta 1
Informacije podjetja

Kaj vse morate nujno vedeti pri digitalizaciji fotografij?

maj, 24. 05. 2024

Ali bi radi ohranili dragocene spomine zase in za prihodnje generacije? Digitalizacija fotografij je odličen način za ohranjanje in deljenje vseh starih fotografij, ki bi se lahko drugače čez čas izgubile, založile, poškodovale ali celo pozabile.

Z digitalizacijo fotografij lahko ustvarite trajno in varno shranjeno različico, ki jo lahko delite tudi s svojo družino, prijatelji in drugimi najdražjimi ter tako v digitalni obliki ohranite dragocene spomine za prihodnje generacije. Poleg tega pa lahko s pravilno digitalizacijo in obdelavo fotografije izboljšate tudi samo kakovost fotografije, kar bo še dodatno pripomoglo k še bolj impresivnemu in privlačnemu izgledu.

Vendar pa kakovostna digitalizacija fotografij ni tako zelo enostavna. Pri postopku je potrebno upoštevati nekaj ključnih nasvetov, ki vam bodo pomagali doseči najboljše rezultate. Zato smo za vas ustvarili šest ključnih nasvetov za pravilno digitalizacijo fotografij:

Ločljivost ni le številka

Pri digitalizaciji fotografij je ključnega pomena, da upoštevate ločljivost slike. Ločljivost namreč določa podrobnosti in ostrino digitalne kopije ter vpliva na njeno končno kakovost. Višja kot je torej ločljivost, boljšo bo reprodukcija podrobnosti in barv. Zato je pri digitalizaciji fotografij priporočljivo uporabiti ločljivost vsaj 300 dpi (pik na palec). To dejstvo pa je še posebej pomembno, če nameravate kasneje fotografije tudi natisniti, saj višja ločljivost omogoča bolj jasen in ostrejši tisk.


Pravilni format datoteke

Izbira pravega formata datoteke je pri digitalizaciji fotografij izjemno pomembna. JPEG, PNG in TIFF so običajno priporočljivi formati. Vendar pa ima vsak format svoje prednosti in različne načine uporabe. JPEG je najpogostejši format datotek, primeren za fotografije z majhnimi velikostmi in hitro deljenje, vendar lahko pri kompresiji izgubi nekaj podrobnosti. PNG ohranja višjo kakovost in podpira prosojnost, medtem ko je format TIFF bolj primeren za arhiviranje zaradi svoje brezizgubne kompresije.


Barvni profil za natančno reprodukcijo

Če nameravate fotografije natisniti je izbira barvnega profila najbolj pomemben faktor pri digitalizaciji fotografij. Pravilna uporaba barvnega profila namreč zagotavlja natančno reprodukcijo barv med digitalnim procesom. Zato je priporočljivo uporabiti barvne profile, kot so sRGB za digitalno distribucijo in tiskanje ter Adobe RGB za profesionalno tiskanje, če želite dosegati najboljše možne rezultate.

 
Ohranite originalnost:

Med postopkom digitalizacije je seveda za njihovo originalnost in kakovost zelo pomembno, kako skrbno ravnate s fotografijami. Pri tem je precej pomembno dejstvo, da v postopku digitalizacije fotografij ne prepognete, popraskate ali kako drugače poškodujete fotografije. Zato poskrbite, da med procesom fotografije zaščitite in jih kasneje primerno shranite, da se prepreči izguba ali nepredvidljivi dogodki.


Urejanje po digitalizaciji

Po digitalizaciji lahko fotografije za optimalen rezultat zahtevajo nekaj post-produkcijskih prilagoditev, s katerimi lahko enostavno izboljšate kakovost digitalnih slik. Pri tem so najpogostejše prilagoditve: popravljanje osvetlitve in kontrasta, odstranjevanje morebitnih madežev ali prahu ter izboljšanje ostrosti in barvne reprodukcije. Poleg tega lahko s prilagajanjem kompozicije, obrezovalnimi orodji in dodajanjem učinkov dodatno izpopolnite videz vaših digitaliziranih fotografij. Vendar pa se izogibatje pretiranim popravkom, ki bi lahko spremenili njihov prvotni karakter, ter pazite, da ohranite naraven videz fotografije.

Nasvet: Za urejanje slik lahko uporabite brezplačno programsko opremo, s katero lahko sami enostavno izboljšate kakovost digitaliziranih fotografij. Najbolj uporabniku prijazne rešitve so zagotovo brezplačne rešitve: Canva, Adobe Express, Visme in Movavi.


Varno shranjevanje

Da preprečite izgubo ali poškodbe nujno shranite fotografije na varnem mestu (fizične in digitalne). Poleg lokalnega shranjevanja na zunanje trde diske ali računalniške strežnike, lahko uporabite tudi oblačne storitve za varnostno kopiranje, kot je Google Drive, OneDrive ali Dropbox, ter arhivske medije, kot so DVD-ji ali Blu-ray diski. S tem boste zagotovili, da so vaši dragoceni spomini varni in dostopni za prihodnje generacije.

 

Digitalizacija fotografij je torej ključnega pomena za ohranjanje dragocenih spominov in dediščine za prihodnje generacije. S pravilno digitalizacijo, skrbnim ravnanjem med postopkom ter ustrezno shrambo lahko zelo enostavno zagotovite, da bodo vaše fotografije varno ohranjene in dostopne za vedno.

Upoštevanje ključnih nasvetov vam bo pomagalo doseči najboljše rezultate pri digitalizaciji vaših fotografij, s katerimi boste ohranili njihovo originalnost ter kakovost in ustvarili trajen spomin za prihodnje generacije.

V kolikor pa pri postopku potrebujete profesionalno pomoč, kliknite tukaj in se obrnite direktno na naše strokovnjake za tisk, oblikovanje in fotografijo.

Nazaj na blog

Zadnje novice

Zadnje objavljene novice iz našega bloga. Več novic v rubriki BLOG.

Grafično oblikovanje: Od ideje do celovitih oblikovalskih rešitev
Grafično oblikovanje: Od ideje do celovitih oblikovalskih rešitev

Dober dan, kako vam lahko pomagamo? Tako se najpogosteje začne proces grafičnega oblikovanja. V svetu tiskarstva je proces oblikovanja in tiskanja materialov precej ustaljen, saj v različnih zaporednih fazah iz ideje ustvarjamo zanimive rešitve po željah naročnika. Čeprav je takšen način izjemno priljubljen, pa smo v Birografiki BORI pogledali v prihodnost in ustvarili spletno tiskarno, ki olajša proces tiskanja. Da pa bi vam lahko ponudili kompletno podporo, pa imamo v ponudbi tudi grafično oblikovanje, ki našim strankam poenostavlja proces ustvarjanja vrhunskega oblikovanja in tiskanih izdelkov. Preberite več

Pravilno tiskanje in kopiranje načrtov za novogradnje in stare stavbe
Pravilno tiskanje in kopiranje načrtov za novogradnje in stare stavbe

V gradbeništvu in arhitekturi je priprava natančnih načrtov ključna za uspešno izvedbo projekta. Ne glede na to, ali gre za novogradnjo ali obnovo stare stavbe, objekta ali prostora, morajo biti načrti jasni, podrobni in brez napak. Pravilno tiskanje in kopiranje teh načrtov je bistveno, saj že najmanjša napaka lahko vodi do velikih težav pri izvedbi ali načrtovanju na gradbišču. Preberite več

Kako navdušiti s prodajnim katalogom
Kako navdušiti s prodajnim katalogom

Prodajni katalog je močno marketinško orodje, ki vam omogoča pospeševanje prodaje in predstavitev vašega prodajnega asortimana v širino in globino. Poznamo več različnih vrst prodajnih katalogov, vsem pa je skupno to, da so v prvi vrsti namenjeni komunikaciji s poslovnimi partnerji. Preberite več

Od klika do izdelka

Enostavno do želenega izdelka s spletno trgovino BIROGRAFIKA BORI d.o.o.